Home > News > Flushed with success

Flushed with success

Posted by on 12 March 2019 | Comments

Tags: , ,

The first stage of a wider project to give more people the unique ‘beach hut experience’ in Felixstowe has been completed after £50,000 was invested in refurbishing the public toilets.

Work to refurbish The Dip public conveniences were undertaken in a two-phase delivery project.

Phase one was completed ready for the 2018 summer season and included installation of new toilets, urinals, internal partitioning and new sanitary ware. Drainage and electrical supply was also reconfigured to accommodate the noticeable increase in usage for the area. 

Phase two commenced at the end of the summer season and focused on the external areas of the toilet block. Cement board cladding and external doors were installed as well as a defibrillator that was kindly donated by the Felixstowe Beach Hut and Chalet Association and fitted for free by Suffolk Coastal Norse.

Over £50k capital projects funding was allocated to the refurbishment project and further projects are scheduled to enhance this area of Felixstowe. 

Cllr Carol Poulter, Suffolk Coastal Cabinet Member with responsibility for the Green Environment, said:

“I am delighted to see for myself the excellent work that our partners, Suffolk Coastal Norse, have done to completely refurbish these public toilets in The Dip at Felixstowe, ahead of the 2019 summer season.

Over £50,000 has been spent to improve these facilities, as part of the wider investment in Felixstowe and specifically in this area, which is also going to see the development of new beach hut sites and better car parking for watersport enthusiasts.”

Suffolk Coastal District Council, which is the landowner and runs the beach hut and chalet service, successfully received planning permission for new beach hut sites in The Dip, Cliff Road, Felixstowe, late last year.

This would create 17 new beach hut sites in the boatyard area and a car parking area adjacent to the boatyard. One of the new beach huts would be for the exclusive use of the windsurfing club.

The application included permission to build a new car parking area on the land adjacent to the boatyard, which would have space for about half a dozen vehicles, to allow water sport enthusiasts to unload their equipment and provide easy access to the beach.

Work is currently on-going on both these parts of the project, with the aim of the entire project being completed before the summer season in 2019.